11/2014: Kaupunkitutkimuksen päivät 2015: työryhmäkutsu

Kaupunkitutkimuksen päivät 2015: työryhmäkutsu (19.12.2014 mennessä)

Seuraavat Kaupunkitutkimuksen päivät järjestetään Tampereen yliopistossa 11.–12.5.2015. Järjestelyistä vastaa Suomen Kaupunkitutkimuksen Seura (SKTS) yhteistyössä Alue- ja ympäristötutkimuksen seuran (AYS) ja Yhdyskuntasuunnittelun seuran (YSS) kanssa. Päivillä lähestytään kaupunkeja näyttämö-metaforan kautta. Mitä tapahtuu kaupunkinäyttämöllä, entä kulissien takana? Kuinka kaupungin elämää ja tapahtumia on käsikirjoitettu ja mikä osa jää improvisaatiolle? Minkälaista on kaupungeissa käyty dialogi?

Vuoden 2015 Kaupunkitutkimuksen päivillä tarkastellaan kaupunkeja näyttämöinä monipuolisesti arjen ja juhlan, kaupunkisuunnittelun ja improvisaation, vallan representaation ja osallistavan aktivismin, performanssin, suurten ja pienten tapahtumien, arkkitehtuurin ja rakentamisen, teknologian, kaupunkipolitiikan, median, monikulttuurisuuden, yhteiskunnallisen ja kulttuurisen muutoksen, sekä muista soveltuvista näkökulmista. Kansainvälisiksi kutsuvieraspuhujiksi ovat lupautuneet sosiologi Bella Dicks (Cardiff University) sekä teollisuushistorian ja teknologian tutkija Mats Fridlund (Aalto University). Kolmas kutsuvieraspuhuja varmistuu pian. Päivillä jaetaan Vuoden kaupunkikirjoitus -palkinto ja kuullaan palkittuun kirjoitukseen perustuva luento. Ohjelmaan sisältyy myös kaupunkitilan luovaa haltuun ottamista ja uudelleen määrittelemistä käsittelevä Versus-tempaus (ks. ays.fi/versus/).

Päivillä työskennellään monitieteisissä työryhmissä, joihin ovat tervetulleita sekä tutkijat että kuntien päättäjät, virkamiehet, ammattilaiset ja kaupunkiaktiivit. Työryhmät muodostetaan perinteiseen tapaan tiedeyhteisön aloitteiden pohjalta. Erityisesti toivotamme tervetulleiksi ehdotukset, jotka mahdollistavat kaupunkien ja järjestöjen kanssa yhteistyössä tehtävän tutkimuksen esittelemisen. Pyydämme työryhmäesityksiä perjantaihin 19.12.2014 mennessä. Esityksestä (150–300 sanaa) tulee käydä ilmi työryhmän teema, potentiaalinen kohderyhmä ja mielellään mahdolliset puheenjohtajat. Esitykset lähetetään sähköpostin liitetiedostona päivien tieteellisen toimikunnan puheenjohtajalle Tanja Vahtikarille (tanja.vahtikari(at)uta.fi). Mahdollisia teemoja ovat (mutta ei ulosrajaavasti):

-Kaupungit ja kaupunkiseudut poliittisen, taloudellisen ja maankäyttöön liittyvän vallan näyttämöinä
-Kaupungit aktivismin ja protestin näyttämöinä
-Kaupunkisuunnittelun näyttämöt ja näyttämön takaiset tilat; kaavat ja varjokaavat
-Kaupungit dialogisina ympäristöinä -Improvisaatio urbaanina käytäntönä
-Kaupungit ja kaupunginmuseot yhteisöllisen ja yksilöllisen muistin ja unohtamisen paikkoina
-Medioituneet ja teknologisoituneet kaupungit näyttämöinä
-Toistuvat ja ainutkertaiset kaupunkitapahtumat, spektaakkelit, juhlat, rituaalit
-Arjen ja työn performanssit kaupunkitilassa
-Kaupunkiturismi
-Performanssi kaupunkitutkimuksen teoreettisena lähtökohtana

Toivotamme lämpimästi tervetulleeksi kaikki kaupunkitutkimuksesta kiinnostuneet!

Järjestäjien puolesta,

Tanja Vahtikari
Suomen kaupunkitutkimuksen seura